сряда, януари 31, 2018

Десетата зала

Автор: Глен Купър
Издател: Бард
Година: 2011

Още един трилър на Купър. Не лош, но по същата схема. Загадка, ретроспецкии с исторически значими личности, "шокираща" развръзка.
Във Франция е открита праисторическа пещера с рисунки. Значимостта ѝ е огромна, но най-важна е десетата зала, в която има рисунки на 3 често срещани растения. Отвара от тях дава изненадващи странични ефекти: удължаване на живота с векове, здраве, потентност, агресия и стерлитет за мъжете. През средновековието пещерата е открита от св. Бернард и прословутия му съвременик Пиер Абелар. В резулата в затънтения местен манастир се сформира монашеско братство, живеещо с векове. Погромът над тампиерите го унищожава и тайната напуска манастира.
В наше време потомците на избягал монах живеят в същото селце и продължават агресивно да бранят своите тайни. Или поне така си мислят. Алкохол и бъбривост са разкрили на историята пред де Гол по време на Втората световна война. След въстановяването на Франция е създаден секретен отдел в тайните служби, занимаващ се само с изследването и опазването на тайната отвара. Появата на международна експедиция от археолози, геолози, биолози и т.н. за изследване на пещерата отключва вълна от насилие.
Както и в поредицата за "Библиотеката на мъртвите" и тук в епилога се показа, че всъщност историята изобщо не е приключила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар