неделя, януари 15, 2017

Героите умират

Автор: Матю Удринг Стоувър
Издател: Колибри
Година: 2017

Наруших правилото си да не започвам поредици, неиздаени до край на български. Не съжалявам.
В едно не много далечно бъдеще Земята е превърната в кастово общество, управлявано от тоталитарна държава. Всички обичайни атрибути са налице: мизерията на нисшите касти, забраната ма идеи и авторите им, всемогъща полиция. Все пак си остава всеобщата страст към зрелищата, а тук прогресът е огромен. Технологията позволява публиката да вижда, чувства и усеща всичко, което преживява Актьорът. Освен това е открито Отвъдие - паралелна Земя, в която човечеството съжителства с множество други разумни раси, а магията съществува.
В този свят един актьор е изпълнил старата мечта за индивидуален успех - израснал сред най-нисшата каста, син на полудял баща - обществен враг, днес той е суперзвездата Каин. Наемен убиец, способен да изпълни и невъзможна задача в Отвъдие, той на няколко пъти е променил историята чрез личната си храброст и умение. В личният си живот на Земята Хари е дълбоко нещастен - единствената му любов, съпругата му Шана го е напуснала и продължава кариерата си на актьор в Отвъдия като магьосницата Палас Рил. Но последното ѝ приключение - саботаж на авторитарна империя е тръгнало на зле, след като магическа намеса случайно прекъсва връзката ѝ със Земята. Остават и само няколко дни живот, ако не успее да се добере до точка за прехвърляне, но тя дори не знае за наличието на проблем. И Студията пускат Каин в собствено Приключение, но с възможност да спаси жена си. Останалото е в  рамките на очакваното - бой, предателства, интриги, обрати.
В книгата има доста потенциал, но авторът се колебал как да превърне добрата фентъзи-история в нещо като "Игрите на глада". Харесва ми бруталния стил на описание на схватките, но са твърде много пируетите в интригантската част.
Ще прочета и втората, но явно няма да видя останалите издадени.

Харесах:
Лъжата е като домашен любимец - трябва да се грижиш за нея или тя ще се обърне и ще те ухапе по задника.
***
Станал си бог, защото искаш да спасиш расата, или искаш да спасиш расата, защото това ти дава оправдание да станеш бог?
***
Миг по-рано беше човек. Сега е просто месо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар