вторник, февруари 23, 2016

Играч първи, приготви се

Автор: Ърнест Клайн
Издател: intense
Година: 2015

Ако бях погледнал, че този чешит има нещо общо с Fanboys, щях да награбя книгата моментално.
Не чак толкова далечното бъдеще, гледано през опасенията от преди шистовата революция: енергийната криза е сринала дори и САЩ, огромна част от населението живее на купони и си мечтае за каква да е работа. Единственият светъл лъч е ОАЗИС - виртуална реалност, сляла се с Интернет. В нея на се работи, учи, играе, воюва и т.н. И си няма стопанин. Ексцентрика, създал ОАЗИС е мъртъв, а завещанието му е цялата собственост да отиде в ръцете на Играча, който успее да спечели Играта. Проблемът е, че никой не може да намери в продължение на 5 години дори и първият куест. Всички са наясно, че цялата Игра е базирана на поп-културата от '80-те, и всичко от нея, харесвано от покойника, е обект на систематично изучаване от милиони хора. И една мегакорпорация, виждаща шанс да погълне ОАЗИС и влагаща в проекта огромни средства и сили.
Един ден хлапе в много интелект в главата и малко шансове в живота, успява да пробие и да реши първата загадка. За да срещне момиче, което вече я е решило, но не може да мине куеста докрай. Играта наистина започва, а корпорацията няма скрупули. Все пак - кога Добрите губят от Лошите, освен в реалността?
Книгата съдържа нещо от "Само ти можеш да спасиш света". Задявките с любими стари филми, книги, сериали, игри и музика придават неустоим чар на историята. Е, можеше да се поработи повечко по сетинга на света и логиката в действията на лошите, но пък това е дебют.

1 коментар:

  1. Не съм съгласен с хубавите неща, които се носят за този боклук! Супер тъпа книга, която едва изтраях, и то от втория ми опит да я прочета.
    Един обрат нямаше прец цялата история, та чак до супер не-изненадващия насран финал! Лошите бяха само лоши, добрите бяха само добри! Политкоректност та чак да ти се доповръща!
    Но - естествено - добрата мацка накрая не се оказа някоя дебелана или друг мъж, примерно ... оказа се чаровна мацка!
    Fuck this shit!
    ===
    Толкова ли е пропаднала фантастиката, та последните книги, които купувам, или не ги изтърпявам, или ако се насиля да ги дочета - грам не ме изненадват!
    ...
    Затова реших да сменя жанра, та дано в криминалните трилъри има малко тръпка и края да е поне мъъъъничко изненадващ :)

    ОтговорИзтриване