събота, октомври 04, 2008

Дирдирите. Пнумите

Автор: Джак Ванс
Издател: Бард
Година: 2008

Приятно написана поредица. Всеки следващ роман е по-добър от предния. Въпреки това е далеч от най-доброто във фантастиката или приключенските романи. Главният герой е прекалено непобедим и адаптивен, а чуждоземните раси са му прекалено удобни противници като физика, психика, обичаи.
Джак Ванс от самото начало прави няколко самоволни допускания без никаква обосновка, което пък мен лично ме дразни. Основното - хората са докарани на планетата Тчай и са се приспособили към нея без сериозни проблеми (планетата има не 1, а 2 луни, никакви данни за гравитацията, състава на амтосферата или почвата) и дори нямат проблеми с изхранването - комай всичко на тази планета е годно за ядене от хора. От друга страна хората са годни за ядене от една чуждоземна раса - дирдирите, която пък е от съвсем друго кьоше на галактиката. Второто, което ме подразни, е повторенета няколко пъти история за войната между старите и сините часки, които докарали на планетата зелените като ударна сила. Добре де, коя страна ги е докарала, като зелените нападат абсолютно всички различни от тях (като добавка коренно се различават като начин на живот и поведение от другите 2 вида часки)?
Въпреки тези "грапавини" романите са четивни. Краят на поредицата беше странно претупан, сякаш автора е изпускал срока за предаване или пък му е писнало от тази история.
Интересна беше идеята за расата на пнумите, която предпочита да наблюдава останалите и да колекционира историята им в течение на милиони години.

Харесах:
не бих казал, че мечтите ми са разбити само защото нямам мечти

4 коментара:

  1. Четейки резюмето се запитах коя ли година е написана тази книга, защото ако е по-старичка доста от нещата, които си критикувал, са си в реда на нещата. Може би би било интересно освен годината на издаване в България да отбелязваш и годината на издаване в оригинал, това често говори много за книгата, особeно фантастика.

    ОтговорИзтриване
  2. По памет - писани са в периода 1966-1970 година.
    Честно казано ме подразни повече резюмето на издателя, отколкото самата поредица.
    Никога не ми е хрумвало да почна да си водя статистика коя книга кога е издадена. Проверявам само когато ми се стори важно (в случая исках да разбера коя е първа - "Градът на часките" или "Тарсмен на Гор"). За една добре написана книга годината на издаване няма особено значение, а в случая книгите са си чисто приключенски с фантастични декори за разнообразие.

    ОтговорИзтриване
  3. Има значение кога е писана книгата, при това голямо. Фантастиката, както и всичко друго, се развива и една и съща книга, ако е писана през 60-те може да е революционна, но ако е писана през 90-те - просто морално остаряла и банална.

    ОтговорИзтриване
  4. Виж, книгата е ОК, но не е фантастика. С малки промени тук-там действието може да е в Хиперборейската епоха и героите да се срещат с Конан, в Средната земя и да пушат с Гандалф, в Африка и да ходят на лов с Алън Куотърмейн, в Дивия Запад и да гостуват на Винету и т.н.
    Просто личното ми разбиране какво би трябвало да попада в поредица със заглавие "Избрана световна фантастика" с изявен уклон към научната фантастика е доста различно от този роман.

    ОтговорИзтриване