сряда, януари 10, 2007

Стоманени сънища

Автор: Глен Кук
Издател: Лира Принт
Година: 2006

Тази книга е 2-рата Книга на Юга (Летопис на Господарката) и 6-тата от Хрониките на Черния отряд. Малко съм позабравил конкретната обстановка, в която се развиваше действието, но Глен Кук успява ненатрапчиво да припомни всички по-важни събития и герои в първите 50 страници (дори и само това го отличава от тълпата фентъзи автори, при които или има 100 странично опреснително въведение, или 200 странична азбучно подредена справка отдзад, или пък разчитат, че читателя е отворил поредния том веднага след довършването на предния и е още "топъл").
Много го бива Кук само с по 1-2 изречения да щрихова някоя минала история и после да остави раздразнения интерес на читателя да си самосъстави по-епична история и от Колелото на Времето (например в първата книга на Юга мимоходом се споменава за древната война между луд бог на страданието и три града, които се пожертвали за унищожаването му; тук се маркира история за свещения меч на Господарката).
Все повече се наточвам за следващата книга и оформящият се нов и по-жесток сблъсък между близначките Сенджак (а какви ли са били другите им 2 сестри?). Като се добави към обещанието на Господарката за жестока разплата с Удушвачите, Сенчестите, Кина и който още и падне на мушката, следващия том се очертава да е меко казано кръвопролитен.
И като се замисля, че Кук е успял да побере толково много история в по-малко от 300 страници, почвам да се чудя защо Гринпийс не обяви награда за главите на Джордан, Гудкайнд, Едингс, Фийст и още дявол знае колко опостушители на целулоза.

4 коментара:

  1. Точно така, Кук дава възможност въображението на читателя да добави липсващата част.
    Макар че и с този подход не бива да се прекалява. При братя Стругацки всичко е с отоврен край и на моменти ми се е искало да докопам някой от тях, за да го тръскам докато ми разкаже КРАЯТ на историята.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз Стругацки съм чел много малко, но си мисля, че когато пишеш в СССР и има някакви цензори на главата ти, единствения начин е да сглобиш нещата и да оставиш читателя сам да си направи нелицеприятните изводи.
    Ако, разбира се, има такива :)

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм сигурен дали е само от цензурата, Лукяненко използва подобно решение за финалите на книгите си.

    ОтговорИзтриване
  4. Еееми, той и бай ти Лукяненко е в СССР! Матушка Русия е жива :)
    Като видиш някой руски фантаст да опише диктатор, който тренира джудо, ела ми свирни :)

    ОтговорИзтриване